Meteorológiai adatok feldolgozása és növényvédelmi előrejelzés

a Móri Borvidék szőlőtermelői számára

2012.08.27-09.02.

Az elmúlt héten mért hőmérséklet és csapadékadatok:

Hetek s.sz.

Dátum

tól-ig

Csákberény

Csókakő

Csap. össz. mm

Hőm. átl. °C

Fen.

fázis

Csap. össz. mm

Hőm. átl.

°C

Fen. fázis

34.

08.20.-08.26.

1,4

25,8

9

1,4

25,8

9

35.

08.27.-09.02.

9

9

Hetek s.sz.

Dátum

tól-ig

Mór

Zámoly

Csap. össz. mm

Hőm. átl. °C

Fen. fázis

Csap. össz. mm

Hőm. átl. °C

Fen. fázis

34.

08.20.-08.26.

1,2

24,1

9

1,2

25,3

9

35.

08.27.-09.02.

9

9

Fenológiai állapot: zsendülés (9)

Fertőzésveszély:

Lisztharmat: Csákberény – erős fertőzés veszély

Mór – erős fertőzés veszély

Zámoly – erős fertőzés veszély

Csókakő – erős fertőzés veszély

Peronoszpóra: nincs fertőzés veszély

Szürkerothadás: nincs fertőzés veszély

Időjárás rövid jellemzése:

Az elmúlt héten csapadék csak vasárnap hullott, de a mennyisége alig haladta meg az 1 mm-t. A heti átlaghőmérséklet 24,1 – 25,8 fok között volt, a hét elejétől nagyon magas volt a napi átlagérték, a hét végére kicsit csökkentek az értékek. A napi hőmérsékleti értékek mintegy 5,0 fokkal magasabbak az előző héten mért értékeknél. A napi maximum elérte a 35 -36 fokot is. Az éjszakai hőmérséklet 16 – 19 fok körül alakult, de egyre csökkent. A hét végén már előfordult ékszaka a 10 – 12 fok is.

Időjárási előrejelzés (2012.08.27-09.02.)

Az előrejelzés a következő hétre csökkenő hőmérsékletet, enyhülést jelez. A napi maximum értékek a hét elején még 29 - 33 fok körül várhatók. A hét közepén (szerdától) már 25 -28 fok körüli maximumok várhatóak, a hét végére 25 fok körüli értékre csökkenek. Az éjszakai hőmérséklet a hét elején 12– 16 fok körül alakul, ami a hét második felében tovább csökkenhet. Az éjszakák egyre hosszabbak, harmat képződés várható. Az előrejelzés szerint nagyobb mennyiségű csapadék nem várható, de helyi záporok, zivatarok kialakulhatnak.

Védekezési javaslat:

Az előrejelző program az – érzékeny és kevésbé érzékeny kategóriában – „erős lisztharmat fertőzés veszély” jelzést ad. A program védekezést már nem javasol. Az ellenálló fajtáknál a „nincs fertőzés veszély” jelzést adja a program. Védekezni ezeknél a fajtáknál sem kell.

A peronoszpóra veszély minimálisra csökkent, a korábbi fertőzés – ahol előfordult - csak a fiatal hajtásvégeket veszélyeztette, melyet a csonkázással egyébként is eltávolítottunk. A nagy meleg hatására a fertőzési foltok beszáradtak, nem alakult ki veszélyhelyzet.

A száraz idő miatt a Botrytis fertőzés veszélye megszűnt, nem kell permetezni. A várható harmat képződés nedvesítheti a bogyókat, de ha nincs nyílt seb, a nappali viszonylag gyors felmelegedés miatt fertőzés nem alakul ki.

A molyok rajzása megszűnt, a kihelyezett csapdák nem fogtak lepkét.

A korábbi időszak magas hőmérsékleti értékei miatt gombás fertőzés már nem várható, ami a termést veszélyeztetné. Valószínű, a következő hetekben sem alakul ki erős fertőzés. A szüret után javasolható, hogy a következő év érdekében a peronoszpóra és a lisztharmat ellen, még a lombhullás előtt réz és kén tartalmú készítménnyel permetezzenek, ezzel el lehet pusztítani a kialakult áttelelő képleteket.

Ha esetleg jégverés fordulna elő, a jégvert területeken a sebek kezelésére ajánlható a Quadris Max + Thiovit Jet használata, mellyel többféle kórokozó ellen tudunk védekezni.

A rendkívül kevés csapadék miatt a bogyófejlődés lassú, vagy le is állt, a kényszerérés jelei kezdenek mutatkozni. A nagy melegben a savak lebomlása gyorsan megy végbe, így a szüret időpontjának meghatározása érdekében érdemes a sav mennyiségét is mérni. A korai fajták szüretelése már megkezdődött, folyamatosan szedhetők a közepes és később érő fajták is.

A növényvédelmi előrejelzés ezzel befejeződik, kívánok minden gazdának jó szüretet és kiváló borminőséget. Remélem az előrejelzés segítséget jelentett a költségtakarékos növényvédelemben.

Kecskemét, 2012.08.28.

Dr. Szőke Lajos

szaktanácsadó

Az előrejelzés minden héten elérhető a www.moriborvidek.com honlapon is.

Országos feldolgozottság a www.syngenta.hu honlapon.