Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2013.06.28.)

a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Kiadva: 2013.06.28. 12:00-kor.   
Érvényes: 2013.07.05-ig. 
Várható frissítés: 2013.07.05. 12:00-kor.

Fenológiai állapot: zöldborsó nagyságú állapot (7)

Fertőzésveszély:

Lisztharmat: erős fertőzés veszély

Peronoszpóra: nincs fertőzés veszély

Szürkerothadás: nincs fertőzés veszély

Időjárás rövid jellemzése:

Az elmúlt héten csapadék 3,8 – 22,8 mm közötti mennyiségben hullott. Csak vasárnap és hétfőn volt eső, de a jelentős mennyiség hétfőn hullott. A héten a hőmérséklet először emelkedett, majd a hét végén jelentősen csökkent. A napi átlaghőmérséklet az előző heti átlaghoz képest mintegy 4 fokkal magasabb, de a hétfőn tapasztalt hidegfront miatt mintegy 10 fokkal csökkent a napi átlag érték.

A szőlőben növényvédelmi tünetek már jelentkeztek, de nagyobb fertőzés nem alakult ki.

A molycsapdák átlagosan 8 - 21 db tarka szőlőmolyt fogtak, nyerges szőlőmoly nem került a csapdába. Valószínű, hogy a szélsőséges időjárás miatt a második nemzedék rajzása kezdődött meg. (Nem valószínű, hogy még mindig az első nemzedék elhúzódó rajzása lenne).

Védekezési javaslat:

Az előrejelző program az erős lisztharmat fertőzés veszély ellenére most nem javasol védekezést, ha az előző héten javasolt kezelést elvégezték. Ha az valami miatt elmaradt, akkor most hosszabb hatásidejű felszívódó (intenzív) szerrel való kezelést kell végezni.

A magas hőmérséklet nem kedvez a kórokozóknak sem, de az éjszakai páralecsapódás (helyenként kialakuló köd) növeli a fertőzés veszélyét. A hétfőn tapasztalt hidegfront és a sok helyen jelentkező záporok, zivatarok a fertőzés veszélyt növelhetik, különösen, ha esetleg jégverés is előfordul.

Helyi tapasztalat szerint – ott ahol nagyobb mennyiségben észleltek molyokat és ott ahol rendszeresen elő szokott fordulni – az újra jelentkező nemzedék elleni védekezésre szükség lehet.

                            A meteorológiai állomások által mért adatok.

 06.18.-06.24.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Csákberény 

 25,2

 3,8

 Csókakő 

 24,8

 11,4

 Mór      

 24,2

 22,8

 Zámoly   

 24,2

 6,2

A héten a hőmérséklet az előző héthez képest mintegy 10 fokkal alacsonyabb lesz, éjszaka 13 -15 fok, nappal 22 - 25 fok között lehet. A napi átlaghőmérséklet a héten csökken – kb. 20 – 23 fok között alakul. Jelentős csapadék nem várható, de a kiszámíthatatlan időjárás miatt egy-egy helyen - átmeneti felhősödés, a csapadék esetén jégverés is lehet. Az előrejelzés kedden-szerdán jelez nagy valószínűséggel csapadékot. A szélsőséges időjárási helyzet (zápor, zivatar, jégeső) kialakulása bárhol lehetséges. Kis távolságokon belül is nagy eltérés lehet az időjárás alakulásában.

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec 1,8 EC (1 évben csak egyszer használható)

lisztharmat Dynali,

peronoszpóra és Botrytis ellen Pergado F

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Premium

Dr. Szőke Lajos

szaktanácsadó