Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2013.07.05.)

a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Kiadva: 2013.07.05. 12:00-kor.   
Érvényes: 2013.07.12-ig. 
Várható frissítés: 2013.07.12. 12:00-kor.

Fenológiai állapot: zöldborsó nagyságú állapot (7)

Fertőzésveszély:

Lisztharmat: erős fertőzés veszély

Peronoszpóra: nincs fertőzés veszély

Szürkerothadás: nincs fertőzés veszély

Időjárás rövid jellemzése:

Az elmúlt héten csapadék 0,0 – 5,6 mm közötti mennyiségben hullott. Csak kedden volt eső. A héten a hőmérséklet kezdetben alacsony értéket mutatott, majd a hét végén kezdett emelkedni. A napi átlaghőmérséklet az előző heti átlaghoz képest mintegy 10 fokkal alacsonyabb.

A szőlőben növényvédelmi tünetek már jelentkeztek, de nagyobb fertőzés nem alakult ki.

A molycsapdák átlagosan 16 db tarka szőlőmolyt fogtak, nyerges szőlőmoly 29 db került a csapdába. Valószínű, hogy a szélsőséges időjárás miatt már a második nemzedék rajzása kezdődött meg. Meglepő a nyerges szőlőmoly nagy egyedszámú megjelenése is.

Védekezési javaslat:

Az előrejelző program az erős lisztharmat fertőzésveszély miatt az érzékeny fajtáknál hosszú hatásidejű, felszívódó (intenzív) szerrel való kezelést javasol. A kevésbé érzékeny fajtáknál is érdemes a kezelést elvégezni. Az ellenálló fajtáknál elegendő a kén tartalmú szer használata is.

A hétfőtől tapasztalt hidegfront és a sok helyen jelentkező záporok, zivatarok a fertőzés veszélyt növelhetik, különösen, ha esetleg jégverés is előfordul.

Helyi tapasztalat szerint – ott ahol nagyobb mennyiségben észleltek molyokat és ott ahol rendszeresen elő szokott fordulni – az újra jelentkező nemzedék elleni védekezésre szükség lehet.

                            A meteorológiai állomások által mért adatok.

 06.25.-07.01.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Csákberény 

 15,4

 1,0

 Csókakő 

 14,8

 0,0

 Mór      

 14,8

 5,6

 Zámoly   

 15,6

 1,4

A héten a hőmérséklet az előző héthez képest emelkedni fog, éjszaka 13 -20 fok, nappal 24 - 30 fok között lehet. A napi átlaghőmérséklet a héten növekszik – kb. 22 – 26 fok között alakul. Jelentős csapadék nem várható, de péntektől 3 – 4 napon lehet eső. A kiszámíthatatlan időjárás miatt egy-egy helyen csapadék esetén jégverés is lehet. Az előrejelzés péntektől jelez nagy valószínűséggel csapadékot. A szélsőséges időjárási helyzet (zápor, zivatar, jégeső) kialakulása bárhol lehetséges. Kis távolságokon belül is nagy eltérés lehet az időjárás alakulásában. A napi átlaghőmérséklet a héten növekszik – kb. 22 – 26 fok között alakul.

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec 1,8 EC (1 évben csak egyszer használható)

lisztharmat Dynali,

peronoszpóra és Botrytis ellen Pergado F, Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Premium

Dr. Szőke Lajos

szaktanácsadó