Csókakő bemutatása


Csókakő üdvözli és várja Önt! Alig több mint ezer lelkes kis falunk a Vértesi Tájvédelmi körzet peremén, a történelmi hagyományokkal rendelkező móri borvidéken fekszik, Fejér megye egyetlen középkori várának tövében. Községünk rendkívül fontosnak tartja a település környezeti és kulturális örökségének hasznosítását.
 


csokako1Mindössze 6 km-re Mór, illetve 22 km-re Székesfehérvár városától távlatainkat nem az iparosodásban látjuk, hanem a történelmi-műemléki és természeti adottságokkal való értelmes, értéket megőrző és fenntartó együttélésben, gazdálkodásban.

Örömmel jelenthetjük ki, hogy céljainkat nem csupán hivatali-önkormányzati szinten "belügyként", nem is csak állami-hatósági intézkedésre várva, s kizárólag azokra hagyatkozva, hanem jelentős és hathatós lakossági támogatottsággal, helyi polgári önszerveződéssel és kezdeményezéssel megerősítve tudjuk kimunkálni.

Községünkben valami megmozdult sok jó szándékkal és hittel, valódi munkával.
Az itt élő emberek egy része több száz év óta a mezőgazdaságból, bortermelésből él. A táj szépségének, kedvező éghajlatának köszönhetően az utóbbi évtizedekben a csőkakői hegyoldal borpincékkel, hétvégi házakkal népesült be.

Az apró házak fölé magasodó, festői erdőktől övezetett sziklatetőn ma is őrködő romok 1999-ben ünnepelték 700. "születésnapjukat". 1299-ben történik először említés a várról, amikor István alországbíró e falak tövében keltezte egy oklevelét.
 


1990-es évekre a vár végveszélybe került, s a falmaradványok tragikus leromlásán túlmenően állandó baleset- és életveszély forrásává vált. Szerencsére Csókakő lakóinak és "barátainak" egy lelkes kis csoportja úgy gondolja, hogy az ódon, omladozó falakért van mit tenni, sőt lehet is. A helyi lelkesedést látva a "hivatalos" oldal is megtette a kellő lépéseket. 1995 óta jót ütemben haladnak a vár újra látogathatóvá tételét célzó munkálatok.
 

2002-ben indultak útjukra településünkön a Kőbányaudvar a környékének rendbetételére, korszerűsítésére irányuló törekvések. Ezek eredményét - a korszerű, mai ember igényeit jól kielégítő parkolót, a feltétlenül említést érdemlő rendezett, tiszta környezet szépségét és az általa nyújtott előnyöket minden csókakői és idelátogató kedves vendég használhatja és élvezheti. A szabadidős tevékenységek hódolói által szívesen látogatott festői környék ma már lehetőséget nyújt a sportolásra is.


2003-ban településünk egy komoly beruházást indított el, amely joggal nevezhető Csókakő egyik legnagyobb vállalkozásának. Az "Aranyhegyi" Idősek Otthona megépítését az a cél éltette, hogy a XXI. századnak megfelelő, kortól független, teljes értékű fizikai-szellemi élethez szükséges intézményt hozzunk létre. A 8000 nm alapterület 68 apartmanos épületeket, egy központi épületet, közöttük rózsakertet, parkot, pavilont foglal magába. "Vértes Falvá"-n és "Bakony Falvá"-n találhatók az 1 ill. 2 személyes apartmanok, amelyek 25-45 nm alapterületűek: szobából, teakonyhából, vizesblokkból, előtérből állnak. Az egész épület paramétereinek megtervezésére és a személyzet kiválasztására egyaránt nagy gondot fordítottunk és fordítunk. A 24 órás nővérszolgálat, az orvosi ellátás, a gyógytornász, a napi ötszöri étkezés - igény esetén a gyógyélelmezés -mindenki számára biztosított. Az idősek otthona Csókakő legszebb fekvésű területén található. A pihenést szolgálja a közelben elterülő őstölgyes, valamint a közvetlen környezetben megépülő rózsakert és szoborpark.
 


Az első alkalommal 1999-ben, s azóta minden évben megrendezésre kerül - a ma már hagyományosnak nevezhető - Csókakői Napok. Minden évben színvonalas műsorral várjuk a csókakői lakosokat és minden kedves idelátogató vendéget. A lovagrendek bemutatkozását és a lovagok harci bemutatóját minden résztvevő nagy érdeklődéssel várja. Az esemény fénypontja a Várban megrendezésre kerülő Tűzijáték, amelyet a Vár alatti előadótérből csodálhat meg öreg és fiatal egyaránt.

Csókakő híres bora az ezerjó, mely sokak szerint ezen a tájon terem a legjobb minőségben.
A faluban elszórtan is találunk borpincéket, a pincesorokat az Alsó-Magyalos és az Aranyhegy alatt alakították ki. A községen keresztül halad az Országos Kéktúra útvonala.


Műemlékek, látnivalók:
 


Középkori várrom ( XIII. század )
Katolikus templom (1863-1866-ban épült)

Állandó programok, rendezvények:

Május: Tavaszköszöntő majális a Jordán Parkerdőben
Augusztus: Szt. Donát napi búcsú
Szeptember: A Csókakői Napok rendezvényei


Kulturális intézmények:

Művelődési Ház
- Kossuth L. utca
Könyvtár
- Kossuth L. utca

Közintézmények:

Polgármesteri Hivatal
- Petőfi u. 3.
Tel.: 22/422-001
Posta
- Kossuth u. 39.
Tel.: 22/422-017