Borfajták


A Móri Borvidék borai a termőterület fajtajellegének megfelelően kizárólag fehérborok. A leghíresebb borfajta az Ezerjó, amely XIX. századi filoxéria-vészt követően lett a borvidék elsőszámú bora. Az Ezerjó mellett a Leányka, a Tramini, a Rizlingszilváni, a Zöldveltelini és a Chardonnay a leggyakoribb szőlőfajták.


Móri ezerjó
ezerjoA Móri Borvidék uralkodó tájjellegű, zamatos, magas alkohol és savtartalmú, kellemes hatású száraz bora. Tüzes karaktere és a savak harmóniája magas fokú élvezetet garantál. Jó évjáratban a savai finomodnak és testes jó minőségűek lesznek. Cukorfoka 18o körül van.
A szőlő régi magyarfajta. Levele szív alakú, vastag szövetű, erősen hólyagos. Ritka lombozatot nevel. Termése középesen nagy, tömött. Bogyói, napos oldalon rozsdásodnak, gömbölyűek. Bőtermő, de fagy- és rothadás érzékeny.


Móri leányka
leanykaA helyi éghajlati és domborzati viszonyok az elegáns, félédes leánykát az ezerjó mellett a második legjelentősebb fajtává emelték.
Bora fajtajelleges illatú és zamatú, alkoholban gazdag, tüzes, lágy savakkal bír. Sokéves érlelést csak kivételesen jó évjáratból visel el, ilyenkor a ki nem erjedt cukor segít a szép érésben.
A szőlő tőkéje erőteljes fejlődésű. Nagy számú vastag, világosbarna vesszőt nevel. Fürtje kicsi, vállas, tömött.


Móri rizlingszilváni
rizlingszilvaniEz a borfajta lágy karaktere a palackban érés folyamán nyeri el jellegzetes bukéját. Illatos, gyors fejlődésű, kellemes zamatú. A félédes kategóriában intenzív illat és zamat anyagával lett közkedvelt ital. Cukorfoka 16-19 o.
A szőlő tőkéje erős növekedésű, ritka lombú fajta. Fürtje nagy vagy közepesen nagy, vállas, tömött. Bogyói gömbölyűek, sárgásfehér színűek, lédúsak. Korán érik. Közepesen fagytűrő, rothadásra hajlamos.


Móri Chardonnay
chardoKiváló, kemény karakterű, finom savú, testes, széles körben felhasználható borfajta, amely minőségi bor, különleges minőségi bor és pezsgő készítésére is alkalmas. Beérési cukorfoka 16-22 o.
A szőlő levele ép, alig tagolt. Kis fürtű, fehéres zöld színű. Közepes termőképességű. Jó fagytűrő, rothadásra hajlamos.


Móri tramini
traminiA legkésőbbi szüretelésű fajták egyike, amely minden évjáratban rendkívül fűszeres illatával és zamatával nészerű boraink közé tartozik. Különleges minőségű, intenzív fajtajellegű, fűszeres zamatú, gyakran lágy karakterű. Cukorfoka 18-19 o.
Szőlője sűrű lombozatot nevel, sok zöldmunkát igényel. Fürtje kicsi, tömör, húspiros, hamvas bogyókkal. A bogyóknak vastag héja van. Korai érésű. Talaj iránt nem igényes. Fagytűrése jó, kissé rothad.


Móri zöld veltelini
Új fajta a borvidéken, amely egyedi jelleget, extra dús, harmonikus ízeket kínál a finom félédes kategóriában. Fajtajelleges illatú és zamatú, többnyire vékony kellemes savakkal. Cukorfoka 18 o.
Szőlője középesen nagy, vállas, tömött fürtű, megnyúlt, gömbölyű, éretten is zöld színű bogyókkal. Fagytűrő, nem rothad. Igen bőtermő, könnyen terhelhető fajta.


Móri muskotály
A szőlő édes, finom íze tökéletesen érvényesül e borfajtában. Speciális illata és zamata az érlelés során kialakult harmóniája a desszertek kedvencévé teszi. Minőségi, finom muskotályos illatú, zamatú, vékony, lágy, kitűnő házasítási alapanyag. Cukorfoka 16-20 o.
A szőlő tőkéje laza, vékony vesszőt nevel. Levele szabályos 5 karéjú, világoszöld színű. Termése aprófürtű, fehéres sárga rozsdásodó bogyókkal. Fagytűrő képessége jó, de a virágzáskori időjárásra rendkívül érzékeny, közepes termőképességű. Korai termésű.


Móri sauvignon
A móri borvidéken tartalmasságával és rendkívül finom zamatával tűnik ki a száraz borok közül. Francia eredete ellenére jól beilleszkedett a környék hagyományos fajtái közé.