Meteorológiai adatok feldolgozása és növényvédelmi előrejelzés

a Móri Borvidék szőlőtermelői számára

2012.08.06-08.12.

Az elmúlt héten mért hőmérséklet és csapadékadatok:

Hetek s.sz.

Dátum

tól-ig

Csákberény

Csókakő

Csap. össz. mm

Hőm. átl.

°C

Fen.

fázis

Csap. össz. mm

Hőmátl. °C

Fen. fázis

31.

07.30.-08.05.

0

24,0

8-9

0

24,0

8-9

32.

08.06.-08.12.

8-9

8-9

Hetek s.sz.

Dátum

tól-ig

Mór

Zámoly

Csap. össz. mm

Hőm. átl. °C

Fen. fázis

Csap. össz. mm

Hőm. átl. °C

Fen. fázis

31.

07.30.-08.05.

0

22,7

8-9

0

24,1

8-9

32.

08.06.-08.12.

8-9

8-9

Fenológiai állapot: fürtzáródás előtt (8) – késői érésű fajták

zsendülés (9)

Fertőzésveszély:

Lisztharmat: Csákberény – gyenge fertőzés veszély

Mór – gyenge fertőzés veszély

Zámoly – gyenge fertőzés veszély

Csókakő – gyenge fertőzés veszély

Peronoszpóra: nincs fertőzés veszély

Szürkerothadás: gyenge fertőzés veszély

Időjárás rövid jellemzése:

Az elmúlt héten csapadék nem hullott. Az országban sok helyen helyi zivatarok alakultak ki, szerencsére ezek a borvidéket elkerülték. A heti átlaghőmérséklet 22,7 – 24,1 fok között volt, a hét elejétől emelkedett a napi átlagérték, kánikulai meleg alakult ki. A napi hőmérsékleti értékek 1 – 2,5 fokkal magasabbak az előző héten mért értékeknél. A napi maximum értékek elérték a 36 fokot is. Az éjszakai hőmérséklet is magas volt.

Időjárási előrejelzés (2012.08.06- 08.12.)

Az előrejelzés a következő hétre változékony időt jelez. A napi maximum értékek a hét elején 36 - 40 fok körül várhatók. A hét közepétől (szerdától) egy hidegfront várható, a hét végén 22 – 26 fokra csökkenhet vissza a hőmérséklet. Az éjszakai hőmérséklet a hét elején 19– 22 fok körül alakul, ami a hét második felében 14 – 16 fokig csökken. A héten bárhol előfordulhat hirtelen zápor, zivatar, jégeső is. Az időjárás területi eloszlása nagyon változó lehet.

Védekezési javaslat:

Az előrejelző program az – érzékeny és kevésbé érzékeny kategóriában – „gyenge lisztharmat fertőzés” jelzést ad. Ha az elmúlt héten javasolt védekezést elvégezték, akkor most nem kell permetezni. Ha a védekezés eddig elmaradt, azt a héten érdemes elvégezni. A lisztharmat ellen elegendő az olcsó kén hatóanyagú (pl.: Thiovit Jet) készítmények használata. Az ellenálló fajtáknál a „nincs fertőzés veszély” jelzést adja a program. Védekezni ezeknél a fajtáknál nem kell.

A peronoszpóra veszély minimálisra csökkent, ha fertőz is, csak a fiatal hajtásvégeket veszélyezteti, melyet a csonkázással egyébként is eltávolítanánk. Védekezni nem szükésges.

A korábban hullott csapadék miatt az érzékeny (vékony héjú, tömött fürtű) fajtáknál gyenge Botrytis fertőzés veszélyt jelez a program. Ha a helyi tapasztalat (az esetleges jégverés) indokolja – védekezést javasolunk, pl. Quadris Max, Switch vagy Chorus készítménnyel.

Az elmúlt héten a molyok rajzása jelentősen csökkent, a kihelyezett csapdák 1 – 2 db lepkét fogtak. A tarka szőlőmoly rajzáscsúcsa három hete volt. Ha a korábbi javaslat szerint permeteztek, vagy nem alakult ki fertőzés az ültetvényben nem kell a molyok ellen védekezni.

Az időjárás előrejelzés szerint a rendkívül magas nappali hőmérséklet miatt a gombák fejlődési feltételei erősen korlátozottak, a nagy hőség nem kedvez nekik. Valószínű, a következő hetekben sem alakul ki erős fertőzés.

Ha esetleg jégverés fordulna elő, a jégvert területeken a sebek kezelésére ajánlható a Quadris Max + Thiovit Jet használata, mellyel többféle kórokozó ellen tudunk védekezni.

Kecskemét, 2011.08.06.

Dr. Szőke Lajos

szaktanácsadó

Az előrejelzés minden héten elérhető a www.moriborvidek.com honlapon is.

Országos feldolgozottság a www.syngenta.hu honlapon.