Meteorológiai adatok feldolgozása és növényvédelmi előrejelzés

a Móri Borvidék szőlőtermelői számára

2012.08.20-08.26.

Az elmúlt héten mért hőmérséklet és csapadékadatok:

Hetek s.sz.

Dátum

tól-ig

Csákberény

Csókakő

Csap. össz. mm

Hőm. átl.

°C

Fen. fázis

Csap. össz. mm

Hőm átl. °C

Fen. fázis

33.

08.13.-08.19.

0

20,4

8-9

0

20,4

8-9

34.

08.20.-08.26.

9

9

Hetek s.sz.

Dátum

tól-ig

Mór

Zámoly

Csap. össz. mm

Hőm. átl. °C

Fen. fázis

Csap. össz. mm

Hőm. átl. °C

Fen. fázis

33.

08.13.-08.19.

0

19,5

8-9

0

21,5

8-9

34.

08.20.-08.26.

9

9

Fenológiai állapot: zsendülés (9)

Fertőzésveszély:

Lisztharmat: Csákberény – erős fertőzés veszély

Mór – erős fertőzés veszély

Zámoly – erős fertőzés veszély

Csókakő – erős fertőzés veszély

Peronoszpóra: nincs fertőzés veszély

Szürkerothadás: nincs fertőzés veszély

Időjárás rövid jellemzése:

Az elmúlt héten csapadék nem hullott. A heti átlaghőmérséklet 19,1 – 21,0 fok között volt, a hét végére mintegy 6 fokot emelkedett a napi átlag értéke. A napi hőmérsékleti értékek mintegy 0,5 fokkal alacsonyabbak az előző héten mért értékeknél. A napi maximum értékek elérték a 29 -32 fokot is. Az éjszakai hőmérséklet 16 – 19 fok között alakult.

Időjárási előrejelzés (2012.08.20-08.26.)

Az előrejelzés a következő hétre igen meleg időt jelez. A napi maximum értékek a hét elején 29 - 30 fok körül várhatók. A hét közepén (szerdától) már 35 fok körüli maximumok várhatóak, a hét végéig marad a kánikula. Lehűlés szombattól várható. Az éjszakai hőmérséklet a hét elején 16– 18 fok körül alakul, ami a hét második felében 20 – 22 fokig is emelkedik. Az előrejelzés szerint nagyobb mennyiségű csapadék nem várható, de helyi záporok, zivatarok kialakulhatnak.

Védekezési javaslat:

Az előrejelző program az – érzékeny és kevésbé érzékeny kategóriában – „erős lisztharmat fertőzés veszély” jelzést ad. A program védekezést már nem javasol. Az ellenálló fajtáknál a „nincs fertőzés veszély” jelzést adja a program. Védekezni ezeknél a fajtáknál sem kell.

A peronoszpóra veszély minimálisra csökkent, a korábbi fertőzés – ahol előfordult - csak a fiatal hajtásvégeket veszélyeztette, melyet a csonkázással egyébként is eltávolítottunk. A nagy meleg hatására a fertőzési foltok beszáradtak, nem alakult ki veszélyhelyzet.

A száraz idő miatt a Botrytis fertőzés veszélye megszűnt, nem kell permetezni.

A molyok rajzása megszűnt, a kihelyezett csapdák nem fogtak lepkét.

Az időjárás előrejelzés szerint a rendkívül magas nappali hőmérséklet miatt a gombák fejlődési feltételei erősen korlátozottak, a nagy hőség nem kedvez nekik. Valószínű, a következő hetekben sem alakul ki erős fertőzés.

Ha esetleg jégverés fordulna elő, a jégvert területeken a sebek kezelésére ajánlható a Quadris Max + Thiovit Jet használata, mellyel többféle kórokozó ellen tudunk védekezni.

A rendkívül kevés csapadék miatt a bogyófejlődés lassú, vagy le is állt, a kényszerérés jelei kezdenek mutatkozni. A nagy melegben a savak lebomlása gyorsan megy végbe, így a szüret időpontjának meghatározása érdekében érdemes a sav mennyiségét is mérni. Korai szüretre számíthatunk.

Kecskemét, 2012.08.21.

Dr. Szőke Lajos

szaktanácsadó

Az előrejelzés minden héten elérhető a www.moriborvidek.com honlapon is.

Országos feldolgozottság a www.syngenta.hu honlapon.