Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2013.06.21.)

a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Kiadva: 2013.06.21. 12:00-kor.   
Érvényes: 2013.06.28-ig. 
Várható frissítés: 2013.06.28. 12:00-kor.

Fenológiai állapot: virágzás után (6)

Fertőzésveszély:

Lisztharmat: erős fertőzés veszély

Peronoszpóra: nincs fertőzés veszély

Szürkerothadás: nincs fertőzés veszély

Időjárás rövid jellemzése:

Az elmúlt héten csapadék 2,8 – 10,6 mm közötti mennyiségben hullott. Csak kedden volt eső. A héten a hőmérséklet emelkedett, a napi átlaghőmérséklet az előző heti átlaghoz képest mintegy 3 fokkal magasabb.

Eddig a szőlőben növényvédelmi károk nem jelentkeztek.

A molycsapdák átlagosan 0 - 1 db tarka szőlőmolyt fogtak, nyerges szőlőmoly nem került a csapdákba. Az első nemzedék rajzása befejeződött.

Védekezési javaslat:

Az előrejelző program az erős lisztharmat fertőzés veszély miatt intenzív (felszívódó) szerrel való védekezést javasol. A fertőzési helyzet nem indokolja, de az előrejelző program a peronoszpóra és a Botrytis ellen egy megelőző védekezést javasol a virágzás után.

A magas hőmérséklet nem kedvez a kórokozóknak sem, de az éjszakai páralecsapódás (helyenként kialakuló köd) növeli a fertőzés veszélyét.

Helyi tapasztalat szerint – ott ahol nagyobb mennyiségben észleltek molyokat és ott ahol rendszeresen elő szokott fordulni – a védekezésre szükség lehet.

Az elmúlt hetek felmelegedése végre elindította a virágzást, de a hosszú ideig tartó virágzás körüli állapot és a hideg idő nem kedvezett a virágkötődésnek. A beköszöntött hirtelen meleg miatt a virágzás szokatlanul gyorsan – néhány nap alatt – ment végbe. A tapasztalat szerint, elsősorban a korai virágzású fajtáknál kötődési problémák jelentkeztek. Találkoztam olyan ültetvénnyel (Chardonnay, Muscat Ottonel) ahol a fürtben csak néhány bogyó kötött, mert „sapka alatt” virágzott a szőlő a rossz idő miatt.

                            A meteorológiai állomások által mért adatok.

 06.11-06.17.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Csákberény 

 21,0

 2,8

 Csókakő 

 20,5

 7,0

 Mór      

 19,9

 10,6

 Zámoly   

 20,2

 3,0

A héten a hőmérséklet tovább emelkedik, éjszaka 20-22 fok, nappal 29-35 fok között lehet, de előfordulhat 40 fok körüli érték is. A napi átlaghőmérséklet is tovább emelkedik a héten – kb. 25 – 27 fok között alakul.

Jelentős csapadék nem várható, de a kiszámíthatatlan időjárás miatt egy-egy helyen - átmeneti felhősödés, a csapadék esetén jégverés is lehet. A szélsőséges időjárási helyzet (zápor, zivatar, jégeső) kialakulása bárhol lehetséges. Kis távolságokon belül is nagy eltérés lehet az időjárás alakulásában.

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.

A

 

lisztharmat ellen Dynali,

peronoszpóra és Botrytis ellen Pergado F,(Quadris Max)

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

gyomok ellen Medallon Premium

Dr. Szőke Lajos

szaktanácsadó