Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2013.07.19.)

a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Kiadva: 2013.07.19. 12:00-kor.   
Érvényes: 2013.07.26-ig. 
Várható frissítés: 2013.07.26. 12:00-kor.

Fenológiai állapot: fürtzáródás (8)

Fertőzésveszély:

Lisztharmat: erős fertőzés veszély

Peronoszpóra: nincs fertőzés veszély

Szürkerothadás: nincs fertőzés veszély

Időjárás rövid jellemzése:

Az elmúlt héten csapadék nem hullott. A héten a hőmérséklet fokozatosan csökkent, és a hét eleji – 21-23 fok körüli napi átlaghőmérséklet a hét végére 18 – 20 fok közötti értékre csökkent. A napi átlaghőmérséklet az előző heti átlaghoz képest mintegy 2 fokkal alacsonyabb.

A szőlőben növényvédelmi tünetek már jelentkeztek, elsősorban a lisztharmat tünetek jelentek meg (pl. a Chardonnay fajtánál).

A molycsapdák átlagosan 35 db tarka szőlőmolyt fogtak, nyerges szőlőmoly nem került a csapdába. A második nemzedék a rajzáscsúcsán túljutott, a tarka szőlőmoly fogás egyértelműen ezt jelzi.

Védekezési javaslat:

Az előrejelző program erős lisztharmat fertőzésveszélyt jelez, ezért – különösen az érzékeny fajtáknál - intenzív szerrel való permetezést javasol. A kevésbé érzékeny fajtáknál is ez a típusú védekezés javasolható. Az ellenálló fajtáknál a program csak feltételesen javasolja – kontakt szerrel – a védekezést.

A fürtzáródás előtti időszak alkalmas a Botrytis fertőzés megelőzése érdekében végzett permetezésre, így elsősorban a tömött fürtű és rothadásra érzékeny fajtáknál megelőző kezelés végezhető. Folpet hatóanyagú szert választva a peronoszpóra ellen is egyúttal megelőző védekezést végezhetünk. Ha ezt a védekezést az előző héten nem végezték el, célszerű a lisztharmat elleni kezeléssel összekapcsolni.

Az erős éjszakai lehülések (12 – 13 fok körüli minimum) és a nappali nagy felmelegedés a lisztharmat fertőzés veszélyét tovább növeli.

A rajzás csúcson a tarka szőlőmoly túljutott, ezért az ellene való védekezés most indokolt.

                            A meteorológiai állomások által mért adatok.

 07.09-07.15.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Csákberény 

 21,0

 0

 Csókakő 

 20,6

 0

 Mór      

 19,7

 0

 Zámoly   

 21,1

 0

A héten a hőmérséklet az előző héthez képest kissé emelkedni fog, éjszaka 13 -15 fok, nappal 26 - 28 fok között lehet. A napi átlaghőmérséklet a héten az előző héten jellemző értékek körül alakul – kb. 20 – 22 fok között alakul. Jelentős csapadék nem várható. A kiszámíthatatlan időjárás miatt egy-egy helyen átmeneti felhősödésből csapadék, esetleg jégverés is lehet. Az előrejelzés csak péntek-szombattól jelez csapadékot, de már szerdától felhősödés várható. A szélsőséges időjárási helyzet (zápor, zivatar, jégeső) kialakulása bárhol lehetséges. Kis távolságokon belül is nagy eltérés lehet az időjárás alakulásában. Mivel az éjszakai hőmérséklet viszonylag alacsony lesz (12-14 fok), így helyi köd, páralecsapódás lehetséges.

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec 1,8 EC

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet,

lisztharmat ellen Topas 100 EC, Dynali

peronoszpóra ellen Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Pergado Cu

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

molyok ellen Affirm

gyomok ellen Medallon Premium

Dr. Szőke Lajos

szaktanácsadó