Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2014.04.24.)

a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Kiadva: 2014.04.24. 12:00-kor.

Érvényes: 2014.05.01-ig.

Várható frissítés: 2014.05.01. 12:00-kor.

A 2013. év őszi- 2014. év téli időjárása végig kedvezett a szőlő számára. Erős lehűlések nem fordultak elő. A havi átlaghőmérsékletek magasak voltak, kevés csapadék hullott. A fakadás előtti 4 hét időjárása meleg és száraz volt. A március átlaghőmérséklete 10,3oC lett. A hónap során csak néhány mm csapadék hullott. A hónap során 2 nap fordult elő gyenge fagy. A statisztikáink szerint az idei március volt a legmelegebb és az egyik legszárazabb az elmúlt húsz év során.

A száraz, meleg tavasz során a vegetáció a megszokottól eltérően 3 héttel előbb indult. A szőlőnél nem jelentkezett a megszokottól eltérő, száraz időjárás negatív hatással. A fakadás április 4-től folyamatosan megindult. A talaj felső rétegéből ugyan hiányzott a csapadék, de ez a fakadást nem zavarta.

image001

Téli vagy tavaszi fagykár nem volt. A száraz március sem viselte meg a tőkéket. A fakadás a megszokottól 10 nappal korábban kezdődött. Fakadás után a hajnali hidegek hatására csak lassan fejlődött a szőlő. A néhány napja leesett csapadéknak és a melegedő időnek köszönhetően most jól fejlődnek a kis hajtások, amelyek jelenleg 10-15 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben. A levélkék közül előbújó kis fürtkezdemények száma megfelelő, ez alapján kedvező számú fürt várható. A legfontosabb teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem.

image002

A fiatal hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. 

image003

Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

A tarka szőlőmoly folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 21 db-ot fogtak a héten. Ebből a nagy egyedszámból következőleg a molyok közepes-erős kártételére lehet számítani az idei évben. 

image004

Az első lárvák megjelenése május 12-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell kijuttatni.

A májusi cserebogár több helyen, főleg az erdővel határos részeken a gyümölcsfák mellett a szőlőt is károsítja. A gyümölcsfákat permetezve a szőlőt is permetezzük meg a kártevő ellen, ahol az egyedszám indokolja. A kis hajtások lerágásával kárt tehetnek a szőlőben. 

image005

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. Ha az ültevény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést újra glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A fent említett hatóanyag kifejezetten környezet-kímélő, ezért az integrált termesztésben is felhasználható.

A meteorológiai állomások által mért adatok.

 04.18.-24.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Csákberény 

 12,4

7,2

 Csókakő 

12,1

 10,8

 Mór      

 11,8

16,4

 Zámoly   

11,9

 13,4

Péntektől szerdáig délutánonként sokszor esik, villámlik és néhány fokkal csökkenő hőmérséklet, szerdától ismét melegebb idő valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet végezni biztonságosan, az eső, zivatar veszélye fennáll.  A következő 7 napban Borvidékünkön 27 mm csapadék várható (Forrás:http://www.eumet.hu/).

 A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.

A

image006

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Thiovit Jet, Vertimec 1,8 EC

gyomok ellen Medallon Prémium