Lisztharmat elleni megoldások

 

Hands holding grapes2

 

Luna Experience és Luna Max szőlőben

 

A múlt század utolsó évtizedétől kezdődően fokozatosan a szőlőlisztharmat vált a legagresszívebbé. Tíz év átlagában, 4-5-ször erős, 3-4-szer közepes fertőzésre számíthatunk. Ennek a tendenciának a hátterében valószínűleg a klímaváltozás és a kórokozó „hatékonyabb” ivaros szaporodási (és áttelelési) formája vált uralkodóvá.

 

A kórokozó már a virágzáskor jelentős termésveszteséget okozhat, ráadásul a szőlő ebben a fenológiai állapotában nagyon érzékeny a fertőzésekre. A védekezést ezért már virágzás előtt – a fürtkezdemények láthatóvá válásától - fontos felszívódó, hosszú hatástartalmú készítményekre alapozni. A szőlőfürt védelmére két kiváló készítményünket ajánljuk, a Luna Experience-t (hatóanyaga a fluopiram és a tebukonazol), valamint a Luna Max-ot (hatóanyag a fluopiram és a spiroxamin). A fluopiram, egy új generációs, felszívódó, széles hatásspektrumú hatóanyag, mely a gomba sejtlégzését gátolja. A tebukonazol már évtizedek óta szolgálja a magyar gazdákat, szintén felszívódó hatóanyag, mely a kórokozó ergoszterol bioszintéziség gátolja. A spiroxamin is felszívódó, a lisztharmat szterol bioszintézisét gátolj. Összefoglalva mindkét készítményben két-két felszívódó hatóanyagot találunk, melyek egymás hatását erősítik, különböző hatásmechanizmusai révén kiváló rezisztencia megelőző és rezisztencia törő hatásúak, a legmakacsabb lisztharmat fertőzéssel is kiválóan elboldogulnak.

 

A Luna Max készítményt borszőlőben a fürtkezdemények láthatóvá válásától (BBCH 53) a fürtlehajás kezdetéig (BBCH 73) használhatjuk egy tenyészidőszakban két alkalommal, 0,7 - 1,0 l/ha dózisban, 200 – 1000 l lémennyiséggel kijuttatva. A két kezelés között legalább 10 napnak kell eltelnie. A permetléhez tapadásfokozó adalékanyag hozzáadása nem javasolt, a készítmény egymást követő blokkszerű alkalmazása nem javasolt. A dózist és a permetlé mennyiségét a művelésmódtól, a védendő növényfelület nagyságától, és az alkalmazott növényvédelmi berendezés típusától függően kell megválasztani. Minden esetben törekedni kell egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

A Luna Experience borszőlőben a 6. levél kiterülésétől (BBCH 16) fürtlehajlás kezdetéig (2-3 mm-es bogyóméret) (BBCH 73) alkalmazható egy tenyészidőszakban két alkalommal 0,25 – 0,5 l/ha dózisban, 400 – 1000 l/ha lémennyiséggel. Két kezelés között 10 napnak kell eltelnie. Erős lisztharmat fertőzésnél a magasabb dózis használata indokolt.

 

Minden esetben a kezeléseket megelőző jelleggel, előrejelzésre alapozva kell elvégezni. Egy tenyészidőszakban legfeljebb 200 g (egy kezelésben maximum 100 g/ha) fluopiram hatóanyag kijuttatása javasolt hektáronként! Az úgynevezett SDHI hatásmechanizmusú hatóanyagokat is maximum háromszor alkalmazhatjuk, az ilyen típusú készítményekkel egymást követő kezelés kettőnél ne legyen több.

 

Bayer Crop Science

 

További információért látogasson el weboldalunkra!

www.agro.bayer.co.hu

  • сделать ремонты тут