Lépjünk fel hatékonyan a több mint 140 éve jelenlévő szőlőperonoszpóra ellen!

 

 

Bár a peronoszpóra elleni küzdelem több mint száz éve az egyik legfontosabb része a szőlő növényvédelmének, nehéz előre tervezni a védekezéssel kapcsolatban. Ha alacsony is a fertőző anyag mennyisége az ültetvényben, szállított formában bármikor érkezhet, akár nagy távolságról is. De lehetnek olyan évek is, amikor komolyabb kárt még a kezeletlen állományokban sem okoz. Ilyen volt az elmúlt év is, sok termelő raktárában porosodik 2021. év elején vásárolt peronoszpóra elleni készítmény. A feketerothadás jelentőségének növekedése és a peronoszpóra szempontjából kevésbé kritikus évek hatására elhomályosul a korábbi peronoszpóra járványok emléke, de korai lenne még kihúzni a legfontosabb károsítók listájáról, továbbra is folyamatos készenlétben kell lennünk.

 

Hogy mi várható 2022-ben, még nehéz lenne megjósolni. Amit már tudunk, hogy a téli csapadékmennyiség elmaradt az ideálistól, majd az azt követő tavasz még ezt is alulmúlta, április második felében megváltásként éltük meg azt a néhány esős napot. Az is valószínűsíthető, hogy az ültetvények többségében nem halmozódott fel jelentősebb mennyiségű fertőzési forrás. Ezek a tényezők okot adhatnának a bizakodásra, hogy 2022 sem lesz egy peronoszpóra járványos év, azonban sok minden függ még az elkövetkező néhány hónap időjárásától.

 

Az oospórás gombák ellen ható gombaölő szerek palettáján is elkezdődött a választék szűkülése a hatóanyagok kivonása miatt. Szerencsére a Bayer portfóliójában két kiváló peronoszpóra elleni készítmény áll a termelők rendelkezésére.

 

A Profiler a cég igazi nagyágyúja, két felszívódó hatóanyagot fluopikolidot és foszetilt tartalmaz, melyek együttes hatása kimagasló védelmet nyújt a peronoszpóra ellen. Ez a hatóanyag kombináció egyszerre biztosítja a gyors és hosszan tartó külső és belső védelmet, gátolva a kórokozó minden életciklusát. A fluopikolid erősen kötődik a növény felületéhez, de transzlamináris aktivitása révén a mélyebb szövetekbe és az új növekményekbe is eljut. A foszetil gyorsan felszívódik és áramlik szét, átjárja a teljes növényt és stimulálja annak természetes védekező képességét.  A szőlő növényvédelmi technológiában a legkritikusabb időszakban, közvetlenül virágzás előtt vagy virágzás kezdetén javasoljuk az alkalmazását, mivel a Profiler virágvédelemben kiemelkedően teljesít. A kezeléseket előrejelzésre alapozva, preventíven végezzük el, a dózist pedig a fertőzési nyomás mértéke alapján határozzuk meg (2,0 – 2,5 kg/ha). Az évenként megengedett kezelések száma függ attól, hogy a technológiában fluopiram hatóanyagú készítményt (Luna termékcsalád) hány alkalommal tervezünk használni. Fluopikolid és fluopiram hatóanyagot összesen kétszer alkalmazhatunk egy évben, ha egy Profiler-es kezelést már elvégeztünk, fluopiram hatóanyagot tartalmazó készítménnyel már csak egyszer van lehetőségünk a permetezésre.

A Bayer peronoszpóra elleni technológiájának másik jeles képviselője a Melody Compact, amely egy felszívódó és egy kontakt hatóanyag kombinációja. A felszívódó iprovalikarb a növényi szövetekbe gyorsan bejut és a sejt közötti járatokban szállítódik. Akkor is védetté teszi a növényt, ha a permetlé nem tudta tökéletesen befedni minden részét. Ezt a belső védelmet remekül kiegészíti a réz-oxiklorid kontakt hatása. A Profiler-hez hasonlóan preventív alkalmazással nyújtja a legjobb hatékonyságot, de a Melody Compact rendelkezik antisporulációs hatással is. Alkalmazását közvetlenül virágzás előtt vagy kötődés időszakában javasoljuk, 1,5 kg/ha-os dózisban, legfeljebb 3 alkalommal.

Bár jósolni valóban nehéz, de szerencsére napjainkban már megbízható előrejelző rendszerek segítenek bennünket a tudatos és okszerű védekezésben. A Profiler és a Melody Compact erős fertőzési nyomás esetén is hatékony védelmet biztosít az állománynak, megfelelő időzítéssel és a felhasználásra vonatkozó előírások betartásával sikeresen előzhetjük meg a peronoszpóra károsítását.

 

Bayer Crop Science

További információkért látogasson el weboldalunkra!

agro.bayer.co.hu

  • сделать ремонты тут